Ambulans Direksiyonunda Saniyelerle Yarışıyor

Antalya’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde ambulans şoförü olarak görev yapan Gülser Akıtürk, direksiyon başında hayat kurtarmak için saniyelerle yarışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2026 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2026 11:00

Antalya’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde ambulans şoförlüğü yapan Gülser Akıtürk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesleğini ve yaşadığı deneyimleri anlattı. Üç yıldır ambulans direksiyonunda görev yapan Akıtürk, her görevde saniyelerle yarıştıklarını belirtti.

Toplam 16 yıllık sağlık çalışanı olan 36 yaşındaki Akıtürk, ambulans şoförlüğünün büyük sorumluluk gerektiren bir görev olduğunu ifade etti. Direksiyon başına geçtiğinde yalnızca araç kullanmadığını belirten Akıtürk, ambulansın arka kabininde hayata tutunmaya çalışan bir hastanın bulunduğunu ve bu nedenle zamanla yarıştıklarını söyledi.

Ambulans şoförlerinin özel eğitimlerden geçtiğini dile getiren Akıtürk, bu görevi yapabilmek için yalnızca sürücü belgesinin yeterli olmadığını belirtti. Göreve başlamadan önce ve görev süresi boyunca ileri sürüş eğitimleri aldıklarını söyleyen Akıtürk, bu eğitimlerin acil durumlarda doğru ve hızlı hareket edebilmek için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Görev sırasında zaman zaman ön yargılı yaklaşımlarla da karşılaştıklarını belirten Akıtürk, özellikle kadın ambulans şoförlerine yönelik bazı soru ve tepkilerle karşılaşabildiklerini dile getirdi.

“Kadın ambulans kullanabilir mi?” şeklinde sorular duyduklarını söyleyen Akıtürk, bazı sürücülerin ambulansa yol vermekte geciktiğini veya içeride hasta olup olmadığını sorguladığını belirtti.

Ancak direksiyon başına geçtiğinde yalnızca kadın olarak değil, işini bilen bir sağlık çalışanı olarak görev yaptığını vurgulayan Akıtürk, hastaların hayatının kendilerine emanet olduğunu söyledi.

Gülser Akıtürk, görev yaptığı ambulansta doktor Ela Zülal Karatoy ve acil tıp teknisyeni Hatice Yılmaz ile birlikte çalışıyor. Üç kadın sağlık çalışanından oluşan ekip, günün her saatinde gelen acil çağrılara müdahale ediyor.

Acil Tıp Teknisyeni Hatice Yılmaz da olay yerlerinde oldukça yoğun ve stresli anlar yaşandığını belirtti. Olay yerine ulaştıklarında ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını ifade eden Yılmaz, hastayı en kısa sürede ambulansa alarak hastaneye ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Ambulans ekibinde görev yapan doktor Ela Zülal Karatoy ise meslekte henüz beşinci ayında olduğunu belirtti. 112 sisteminde hastaların sağlık çalışanlarına gelmediğini, sağlık ekiplerinin hastalara ulaştığını söyleyen Karatoy, bu durumun mesleği daha da sorumluluk gerektiren bir hale getirdiğini ifade etti.

Kadınların her alanda başarılı olabileceğine inandığını dile getiren Karatoy, mesleğin zorluğuna rağmen kadınların sağlık sektöründe önemli roller üstlendiğini söyledi.

Ambulans şoförü Gülser Akıtürk ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla toplumda kadına yönelik şiddetin sona ermesi temennisinde bulunarak, kadınların her alanda güçlü bir şekilde var olmaya devam edeceğini ifade etti.