Erzincan’da “Işkın” Tezgâhta: Fiyatı Dikkat Çekti

Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlarında yetişen ışkın (uçkun), Erzincan’da tezgâhlarda yerini aldı. Fiyatı 200–300 TL arasında değişiyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2026 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2026 10:05

Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlı yaylalarında doğal olarak yetişen ve halk arasında “yayla muzu” olarak bilinen ışkın otu, Erzincan’da baharın gelmesiyle birlikte yeniden tezgâhlara indi. Özellikle kent merkezinde kurulan pazarlarda ve seyyar satıcılarda satışa sunulan ürün, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

1000 ila 3000 metre rakım arasında yetişen ışkın, doğadan toplanarak şehir merkezine getiriliyor. Ürün, Erzincan’da 200 ila 300 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Buğday Meydanı’nda ışkın satan seyyar satıcı Muzaffer Koç, son yıllarda ürüne olan talebin belirgin şekilde arttığını söyledi. Koç, ışkının yalnızca Erzincan’da değil, farklı illere de gönderildiğini belirterek, birçok kişinin ürünü özellikle sağlık amaçlı tercih ettiğini ifade etti.

Vitamin Deposu Olarak Biliniyor

Yöre halkı arasında oldukça popüler olan ışkın, içerdiği vitaminler nedeniyle de dikkat çekiyor. Bitkinin; C vitamini başta olmak üzere A, B1, B2, E ve K vitaminleri açısından zengin olduğu belirtiliyor. Bu nedenle özellikle mide rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılarak tüketiliyor.

Uzmanlardan Uyarı Var

Öte yandan uzmanlar, bu tür doğal ürünlerin faydalarına ilişkin bazı çalışmalar bulunsa da, tedavi amaçlı kullanımda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Bilimsel veriler ve doktor görüşü olmadan tüketimin sağlık açısından risk oluşturabileceği ifade ediliyor.

Baharın gelişiyle birlikte Erzincan’da doğadan sofralara uzanan ışkın, hem lezzeti hem de yüksek fiyatıyla dikkat çekmeye devam ediyor.