
TÜSAYDER'in 13. zirvesinde satın almada yapay zeka devrimi, kadın liderlerin kritik rolü ve Türkiye'nin ekonomik fırsatları vurgulandı.
SATIN ALMADA YENİ ÇAĞ VE YAPAY ZEKA DEVRİMİ
Türkiye’nin satın alma ve tedarik yönetimi çatı kuruluşu TÜSAYDER tarafından düzenlenen 13. Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi (STZ’26), 400’ü aşkın sektör profesyonelini bir araya getirdi. Küresel ekonomik dalgalanmaların ele alındığı zirvede, satın alma birimlerinin artık arka planda bir destek fonksiyonu değil, şirketlerin nakit akışını yöneten bir "finansal kalkan" haline geldiği vurgulandı.
TÜSAYDER Eş Başkanı Dr. Mehmet Sarıdoğan, Endüstri 4.0 ve yapay zeka entegrasyonunun şirketlerin verimliliğini yüzde 20 oranında artırırken, karlılığa yüzde 4 ila 10 arasında pozitif etki sağladığını belirtti.
TEDARİK ZİNCİRİNİN YENİ "DEMİR LEYDİ"LERİ
Zirveye damga vuran bir diğer önemli konu ise kriz yönetiminde kadın liderliğinin yükselişi oldu. Sektörün önde gelen isimleri, kadınların liderlikteki varlığının şirketler için bir "tercih" değil "zorunluluk" olduğunun altını çizdi:
Dr. Sevgi Yılmaz (TÜSAYDER Eş Başkanı): "Kriz dönemlerinde kadın liderlerin yetkinlikleri öne çıkıyor. Satın almanın mutfağındaki kadınların, tedarik zincirinin yeni 'Demir Leydi'leri olarak sektörü dönüştüreceğine inanıyoruz."
Damla Alışan (Alışan Lojistik CEO): "Lojistik erkek işi değil, aksine kadınlar için çok uygun bir alan. Çünkü detay, organizasyon ve empati gerektiriyor."
Emine Erdem (SEDEFED YKB): "Kadın liderliğinin var olması bir temsil meselesi değil; kurumların daha dayanıklı olabilmesi ve büyümesi için olmazsa olmaz bir gerekliliktir."
EKONOMİDE FIRSATLAR VE "TÜKETİM" UYARISI
Ekonomist Mert Başaran, Türkiye ekonomisine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin az tasarruf edip çok tüketen bir toplum olduğunu belirten Başaran, "Türkiye Hindistan gibi kazanıyor, Belçika gibi yaşıyor. Serpme kahvaltı kültürümüz Afrika’yı doyurur" sözleriyle değişimin şart olduğunu vurguladı. Öte yandan Başaran, ABD ile Çin arasındaki rekabetin, Türkiye gibi coğrafi konumu güçlü ülkeler için üretimden daha fazla pay alma fırsatı sunduğunu da müjdeledi.
SEKTÖRE İKİ YENİ VERİ SETİ
Zirvenin finalinde TÜSAYDER, şirketlerin emtia, kur ve lojistik risklerini önceden hesaplayabilmesi amacıyla iki yeni ölçüm modelini tanıttı:
Kategori Risk Skoru
Tedarik Süresi Oynaklığı
EDİTÖRÜN NOTU: Küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde, TÜSAYDER zirvesi iş dünyasına çok net bir reçete sunuyor: Eski refleksleri bırakın. Teknolojiyi (yapay zeka) merkeze alan, çeşitliliği (kadın liderler) bir güç olarak kullanan ve tasarruf bilinciyle küresel fırsatları (ABD-Çin gerilimi) okuyabilen şirketler, önümüzdeki çalkantılı yılların kazananı olacaktır.