
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, sanayi sektörünün lokomotifi olan imalat sanayisini ve istihdamı korumayı hedefleyen yeni destek paketine dair önemli açıklamalarda bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır tarafından duyurulan "İmalat Sanayi ve İstihdamı Koruma Programı", 100 milyar liralık devasa bütçesiyle KOBİ’lerden büyük ölçekli firmalara kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
ÇALIŞAN BAŞINA 3 BİN 500 TL DESTEK
Erdoğan Bıyık, açıklanan programın en kritik noktalarından birinin istihdam desteği olduğunu vurguladı. Yeni düzenleme ile çalışan başına aylık destek tutarı 3 bin 500 liraya yükseltildi. Bıyık, "Ekonomik daralmanın imalat sanayisi üzerindeki etkilerini asgari düzeye indirmek için bu taleplerimizi TOBB çatısı altında bakanlarımıza iletmiştik. Programın büyük ölçekli firmaları da kapsaması sektörümüz için büyük bir kazançtır" dedi.
100 MİLYAR TL’LİK FİNANSMAN VE UYGUN VADE
İmzaları atılan dev finansman programı, firmaların nakit akışını rahatlatmayı amaçlıyor. KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmeler, istihdam maliyetlerine orantılı olarak 50 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek. Kredinin şartları ise şu şekilde planlandı:
Vade Yapısı: 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 aya kadar vade imkanı.
Maliyet: Yıllık finansman maliyeti yüzde 33 olarak belirlendi.
KOBİ Avantajı: KOBİ’lere özel kefalet desteği sunulacak.
KOSGEB’DEN 10 PUANLIK EKSTRA DESTEK
Program kapsamında bazı sektörlere özel faiz indirimi uygulanacak. Tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörleri dışındaki imalat sanayi dallarında faaliyet gösteren KOBİ’ler, 2025 yılı Kasım-Aralık ayı istihdam ortalamalarını koruma taahhüdü vermeleri durumunda büyük bir avantaj elde edecek. Bu işletmelerin kullandığı kredilerde finansman maliyetinin 10 puanını KOSGEB karşılayacak. Böylece bu firmalar için yıllık finansman maliyeti yüzde 23’e kadar gerilemiş olacak.
Editör Notu
Başkan Erdoğan Bıyık’ın vurguladığı istihdam koruma taahhüdü, bu paketi sadece bir kredi imkanı olmaktan çıkarıp sosyal bir "istihdam kalkanı" haline getiriyor. Özellikle KOSGEB’in 10 puanlık faiz desteği, yüksek enflasyon ortamında KOBİ’lerin ayakta kalması ve 2026 yılı hedeflerine odaklanması için hayati bir kaldıraç görevi görecektir. Düzce gibi sanayi şehirlerinde bu desteğin etkileri, üretim çarklarının daha hızlı dönmesiyle kısa sürede hissedilecektir.
Açıklanan bu 100 milyar liralık destek paketi sizce sanayideki işsizlik riskini tamamen ortadan kaldırır mı? Finansman maliyetindeki 10 puanlık düşüşün üretim maliyetlerine yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.