Küresel Hububat Üretiminde Tüm Zamanların Rekoru

IGC verilerine göre dünya hububat üretimi 2025/2026 döneminde 145 milyon tonluk artışla 2 milyar 474 milyon tona ulaşarak tarihi rekor kıracak.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2026 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2026 18:00
https://www.haberxr.com/

IGC verilerine göre dünya hububat üretimi 2025/2026 döneminde 145 milyon tonluk artışla 2 milyar 474 milyon tona ulaşarak tarihi rekor kıracak.

DÜNYA REKOLTESİNDE TARİHİ ZİRVE BEKLENTİSİ

Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC) yayımladığı 23 Nisan tarihli son raporuna göre, dünya hububat üretiminin 2025-2026 döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Küresel rekoltenin piyasalardaki istikrarlı seyrin de büyük etkisiyle geçen sezona kıyasla yüzde 6 oranında bir ivme kazanacağı ve 145 milyon tonluk devasa bir artışla toplam 2 milyar 474 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Gerçekleşmesi beklenen bu üretim patlaması, dünya tahıl tarihinde bugüne kadar görülmemiş bir zirve olarak kayıtlara geçmeye hazırlanıyor.

STOKLAR, TÜKETİM VE TİCARET HACMİ BÜYÜYOR

Üretimde beklenen bu rekor seviyeyle birlikte, küresel tahıl stoklarında da son yılların en keskin genişlemesinin yaşanacağı raporun öne çıkan bulguları arasında yer alıyor. Verilere göre dünya genelindeki tahıl stoklarının 52 milyon tonluk büyümeyle 638 milyon tona ulaşması tahmin edilirken, tüketim miktarının da yüzde 3 oranında bir yükselişle 2 milyar 351 milyon ton seviyelerine çıkması hesaplanıyor. Üretim ve tüketimde yaşanan bu paralel artışların küresel ticaret hacmine de doğrudan ve olumlu yansıyacağı, bir önceki sezona göre yüzde 6 oranında artan ticaretin 451 milyon tona ulaşacağı ifade ediliyor.

BUĞDAY VE MISIRDA CİDDİ ÜRETİM PATLAMASI

Konseyin beklentileri, insanlığın temel besin kaynağı olan ana ürün gruplarında da çok ciddi bir sıçramaya işaret ediyor. Detaylı verilere bakıldığında, küresel buğday üretiminin 44 milyon tonluk bir artışla 845 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Temel tüketim maddelerinden bir diğeri olan mısır üretiminin ise buğdaydan daha yüksek bir performans göstererek, 83 milyon tonluk tarihi bir yükselişle 1 milyar 324 milyon tona çıkacağı hesaplanıyor.