
Avrupa’nın en büyük moda organizasyonları arasında yer alan IF Wedding Fashion İzmir – 19. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 20-22 Ocak tarihleri arasında Fuar İzmir’de kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ organizasyonu ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği iş birliğiyle düzenlenen fuar, yerli ve yabancı sektör temsilcilerini İzmir’de buluşturdu.
Bu yıl fuarda; Türkiye’den 11 şehirden 185 yerli, 8 ülkeden 18 yabancı firma olmak üzere toplam 203 firma yer alıyor. IF Wedding Fashion İzmir’in, üç gün boyunca 20 binin üzerinde sektör profesyonelini ağırlaması bekleniyor. Ticari görüşmelerden defilelere, tasarım yarışmalarından sektörel buluşmalara kadar yoğun bir program fuar süresince ziyaretçileri bekliyor.
Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in moda ve hazır giyim sektöründeki stratejik rolüne dikkat çekti. Moda dünyasında artık yalnızca üretmenin yeterli olmadığını vurgulayan Tugay, tasarım, özgünlük ve yaratıcılığın katma değeri belirlediğini ifade etti.
Küresel düğün kıyafetleri pazarının 80 milyar doları aştığını ve kısa sürede 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğini belirten Tugay, Türkiye’nin bu alandaki en güçlü merkezlerinden birinin İzmir olduğunu söyledi. Türkiye genelinde ihracat birim fiyatlarının düşük seyrettiğini hatırlatan Tugay, gelinlik ve abiye sektöründe kilogram başına ihracat değerinin 100 dolara ulaştığını belirterek, bunun tasarım gücünün somut bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
İzmir’in sektördeki liderliğine de dikkat çeken Tugay, Türkiye’deki gelinlik üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin İzmir’de gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu büyük üretim ekosisteminin on binlerce kişiye istihdam sağladığını ifade eden Tugay, sektörün korunması ve büyütülmesinin öncelik olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise IF Wedding Fashion İzmir’in prestijli fuarlar arasında yer aldığını belirterek, İzmir’in ihracat performansıyla Türkiye’nin gururu olmaya devam ettiğini söyledi. Kılıçkaya, İzmir’in 2025 yılında 23,6 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü ili olduğunu hatırlattı.
Fuar kapsamında, 2027 koleksiyonları dünyada ilk kez görücüye çıkarken, ünlü mankenler eşliğinde düzenlenecek 12 defile büyük ilgi görüyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri de fuarın dikkat çeken başlıkları arasında yer alıyor. İzmir Moda Tasarımcıları Derneği, bu yıl meme kanseri farkındalığına dikkat çeken özel bir tasarım sergisiyle ziyaretçilerle buluşuyor.
IF Wedding Fashion İzmir, yalnızca modayı değil, aynı zamanda güçlü bir ticaret zemini oluşturarak yeni pazarların ve ihracat bağlantılarının önünü açmayı hedefliyor.
???? EDİTÖR NOTU
Bu fuar bir kez daha gösteriyor ki İzmir, yalnızca üretim yapan bir şehir değil; tasarım üreten, değer katan ve dünyaya yön veren bir moda merkezi. IF Wedding Fashion İzmir’i gezerken, katma değerin ne anlama geldiğini somut şekilde görmek mümkün. Gelinlik ve abiye gibi niş alanlarda Türkiye’nin küresel rekabette nasıl öne çıkabileceğinin formülü bu salonda açıkça sergileniyor. İzmir’in modadaki bu istikrarlı yükselişinin önümüzdeki yıllarda ihracata çok daha güçlü yansıyacağına inanıyorum.
Haber Önerisi: Tipi Yetmedi, Çığ Geldi: Erzurum-Bayburt Hattında Beyaz Kabus