
Türkiye’nin çay üretim merkezi olarak bilinen Rize’de, 2026 yılı yaş çay taban fiyatının kilogram başına 35 TL olarak açıklanması üreticilerde memnuniyet oluşturdu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, geçen yıl 25 TL olan yaş çay taban fiyatının bu yıl 35 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
Çay sezonunun başlamasına kısa süre kala hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, açıklanan rakamın beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti.
Üreticilerden Bayram Karaali, vatandaşların 30-32 TL bandında bir fiyat beklediğini belirterek, “35 TL açıklanması beklentinin üzerinde oldu. Bence normal ve güzel bir rakam” dedi.
Bir başka üretici Köksal Gür ise fiyatın iyi olduğunu ancak ekonomik şartların önem taşıdığını belirterek, “Yeni zamlar gelmezse iyi bir fiyat. Destekleme ile birlikte 40 TL bekliyordum ama yine de açıklanan rakam iyi” ifadelerini kullandı.
Mahmut Baş da çay üreticilerinin büyük bölümünün işçi çalıştırmasına rağmen gelir elde etmeye devam ettiğini belirterek açıklanan fiyatın yerinde olduğunu söyledi.
Üreticilerden Yunus Yıldız ise devletin maliyet hesaplarını dikkate alarak fiyat belirlediğini düşündüğünü belirterek, 35 TL’nin uygun bir rakam olduğunu ifade etti.
Öte yandan çay üreticileri, sezonun bereketli geçmesini beklerken gözler şimdi Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak sezon açılışı duyurusuna çevrildi.