Adıyaman'dan Dünyaya: Türk Somonu İçin 13 Milyon Yavru Suyla Buluştu!

Adıyaman Çat Barajı'nda yetiştirilen ve ABD, Japonya ile Rusya'ya ihraç edilen Türk somonu için yeni üretim sezonu 13 milyon yavruyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2026 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2026 14:30
https://www.haberxr.com/

Türkiye'nin su ürünleri ihracatındaki en güçlü kalemi olan ve kalitesiyle dünya pazarlarında aranan bir markaya dönüşen 'Türk Somonu' için zorlu ama bir o kadar da bereketli üretim serüveni yeniden başladı. Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde yer alan ve temiz su kaynaklarıyla su ürünleri yetiştiriciliğinde kritik bir öneme sahip olan Çat Barajı, yeni sezonun ilk misafirlerini ağırlıyor. Dünyanın dört bir yanındaki sofraları süsleyecek olan milyonlarca yavru balığın özel kafeslerle buluşma anı, bölge ekonomisi için de büyük bir canlılık ve istihdam dalgası ifade ediyor.

YAVRU ALABALIKTAN KÜRESEL İHRACATA UZANAN YOLCULUK Üretim süreci, büyük bir titizlik ve bilimsel yöntemlerle yürütülüyor. Sezonun açılmasıyla birlikte Malatya ve Elazığ'daki tesislerden özel donanımlı araçlarla getirilen henüz 2 ile 3 gram ağırlığındaki yavru alabalıklar, Çat Barajı'nın serin sularına özenle kurulan fileli kafeslere bırakılmaya başlandı. Bu minik yavrular, kasım ayına kadar sürecek olan yoğun ve özel bir beslenme programına tabi tutulacak. Yaklaşık 250 gram ağırlığına ulaşan balıkların bir bölümü, iç piyasada porsiyonluk olarak restoranlara ve işletmelere sunulacak. Ancak asıl büyük yolculuk, ihracat için ayrılan balıklar için başlıyor. Belirli bir olgunluğa erişen bu balıklar, Karakaya Barajı'na ve Karadeniz'in serin sularındaki dev tesislere transfer ediliyor. Burada 2 ile 3 kilogram ağırlığa ulaşana kadar özenle büyütülen balıklar, uluslararası standartlarda 'Türk Somonu' kimliğini kazanarak ihracat sınırlarını aşıyor.

ADIYAMAN SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE MERKEZ ÜSSÜ KONUMUNDA Güneydoğu Anadolu'nun parlayan yıldızı Adıyaman, iç sulardaki üretim kapasitesiyle Türkiye'nin gururu olmaya devam ediyor. İl genelinde faaliyet gösteren toplam 25 su ürünleri yetiştiricilik tesisinden tam 23 tanesi doğrudan Çat Barajı'nda alabalık üretimi gerçekleştiriyor. Bu devasa ekosistem sayesinde bölgede yıllık ortalama 3 bin 500 ton civarında üretim hacmi yakalanıyor. Sadece yetiştiricilik değil, kuluçkahane altyapısına da büyük yatırım yapan yerel işletmeler, kendi tesislerinde yılda toplam 4 milyon adet yavru alabalık üreterek sektörün dışa bağımlılığını ve maliyetlerini önemli ölçüde azaltıyor.

BEREKETLİ YAĞIŞLAR ÜRETİME CAN SUYU OLDU Geçtiğimiz 2025 yılı, kuraklık nedeniyle su seviyelerinin düşmesine ve buna bağlı olarak üretim rakamlarının gerilemesine sahne olmuştu. Ancak bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen bol ve bereketli yağışlar, barajlardaki doluluk oranlarını artırarak üreticinin yüzünü güldürdü. Su kapasitesinin normale dönmesiyle birlikte hedefler de yeniden zirveye taşındı. Mevcut planlamalara göre bu sezon tam 13 milyon yavru alabalığın hazır bekleyen kafeslere bırakılması hedefleniyor. Karadeniz sularında 'Türk Somonu' markasıyla tescillenen bu kaliteli balıklar; başta Rusya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine büyük bir gururla ihraç ediliyor. Bu devasa operasyon sadece bölge halkına istihdam sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye ekonomisine milyonlarca dolarlık ciddi bir döviz girdisi yaratarak katma değer oluşturuyor.