2 Milyar Dolarlık Dev GES Anlaşması! 25 Yıl Sabit Fiyat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sivas ve Karaman Taşeli bölgelerinde kurulacak toplam 2 bin megavatlık güneş enerjisi santralleri için imzalanan elektrik alım anlaşmasının detaylarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2026 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2026 15:14

Anlaşma, Türkiye’nin enerji sektörüne yapılacak en büyük doğrudan yabancı yatırımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Elektrik Üretim AŞ ile Suudi Arabistan merkezli ACWA Power arasında İstanbul’da imzalanan sözleşme kapsamında yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım hayata geçirilecek.

2,1 milyon haneye elektrik

Bakan Bayraktar, Sivas ve Taşeli GES projeleriyle toplam 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirtti. Her iki projede de yerlilik oranının en az yüzde 50 olacağını vurgulayan Bayraktar, temellerin bu yıl atılmasının planlandığını, santrallerin ise 2028 yılı başında ticari işletmeye geçeceğini açıkladı.

Toplam 5 bin megavatlık programın ilk fazını oluşturan 2 bin megavatlık yatırımın ardından, ikinci fazda 3 bin megavatlık ilave güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımı yapılması hedefleniyor.

25 yıl sabit fiyat

Projelerin en dikkat çekici yönü ise elektrik alım fiyatı oldu.

Sivas’ta üretilecek elektrik için kilovatsaat başına 2,35 avrocent, Karaman Taşeli’nde ise 1,99 avrocent ile bugüne kadar Türkiye’de oluşan en düşük fiyat üzerinden mutabakat sağlandı. Bu fiyatların 25 yıl boyunca sabit kalacağı açıklandı. Toplam alım süresi ise 30 yıl olacak.

Bayraktar, “Enerji sektörümüze yapılan doğrudan yabancı yatırımların en büyüklerinden biri olacak bu projelerle ülkemizde en düşük fiyatlı elektrik alımını gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

2030 ve 2053 hedeflerine katkı

ACWA Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Raad Al-Saady ise anlaşmanın Türkiye’nin temiz enerji vizyonu açısından dönüm noktası olduğunu belirtti. 5 gigavatlık yenilenebilir enerji programının, Türkiye’nin 2030’a kadar karbon salımını yüzde 41 azaltma ve 2053 net sıfır hedeflerine katkı sunacağını ifade etti.

Söz konusu anlaşma, hem enerji arz güvenliği hem de düşük maliyetli ve uzun vadeli elektrik temini açısından stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırma yolculuğunda yeni bir eşik daha aşılmış oldu.