
Nusaybin ilçesindeki kışlaklardan ayrılan göçerler, binlerce küçükbaş hayvanla birlikte Van, Bitlis ve Erzurum yaylalarına doğru uzun ve zorlu yolculuklarını sürdürüyor.
Batman’ın Gercüş ilçesi üzerinden ilerleyen göçerlerin kilometrelerce süren yürüyüşü dron kameralarıyla görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde yeşil meralar arasında ilerleyen sürüler ve kıvrımlı kara yollarında oluşan yoğun hareketlilik dikkat çekti.
Ortaya çıkan manzaralar bir yandan bölgenin doğal güzelliklerini gözler önüne sererken, diğer yandan binlerce yıllık yaylacılık geleneğinin halen yaşatıldığını ortaya koydu.
Göçer aileler, yaz aylarını geçirmek üzere serin yaylalara ulaşabilmek için yaklaşık 3 ay sürecek zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Günlerce süren göç sırasında hem doğa şartlarıyla hem de yol güzergahlarında yaşanan çeşitli sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar.
Göçerlerden Fatma Göçer, yolculuğun her geçen yıl daha da zorlaştığını belirterek sürücüler ve arazi sahiplerinden anlayış beklediklerini söyledi.
Kürtçe yaptığı açıklamada ata mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Fatma Göçer, kara yollarında araç sürücülerinin korna tepkileriyle, arazilerde ise tarla sahiplerinin uyarılarıyla karşılaştıklarını dile getirdi.
Yaylacıların zorlu ancak bir o kadar da etkileyici yolculuğu, bölgenin tarım ve hayvancılık kültürünün önemli bir parçası olmaya devam ediyor.