Hafta Sonu Planı Yapanlar Dikkat: Bölge Genelinde Karla Karışık Yağmur ve Çığ Riski

Meteoroloji'den Erzurum ve çevre iller için son dakika uyarısı geldi. Bölge genelinin çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçmesi beklenirken, uzmanlar sabah ve gece saatlerinde yaşanacak buzlanma ve don olaylarına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2026 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2026 13:40

Meteoroloji'den Erzurum ve çevre iller için son dakika uyarısı geldi. Bölge genelinin çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçmesi beklenirken, uzmanlar sabah ve gece saatlerinde yaşanacak buzlanma ve don olaylarına dikkat çekti. Dik yamaçlarda ise çığ tehlikesi sürüyor.

Kış Güneşi Aldatmasın: Yağış ve Soğuk Kapıda

Şubat ayının ortasında bahar havası bekleyen Doğu Anadolu Bölgesi sakinleri, yeniden kışlık montlarına ve botlarına sarılacak. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan son verilere göre, Erzurum ve çevresini etkisi altına alacak yeni bir yağışlı hava dalgası geliyor.

Bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin edilirken, yağışların alçak kesimlerde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ve gece saatlerinde ise kar şeklinde olması bekleniyor.

Yollar "Buz Pisti"ne Dönebilir

Yağışla birlikte düşecek olan hava sıcaklıkları, beraberinde ulaşımda aksama riskini de getiriyor. Uzmanlar, özellikle sabahın ilk ışıkları ve gece geç saatlerde buzlanma ve don olayı beklendiğini vurguladı.

Islak zeminlerin gece ayazıyla birlikte "gizli buzlanma"ya dönüşebileceği uyarısında bulunan yetkililer, şu ifadelere yer verdi: "Bölgemiz genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Sürücülerimizin takip mesafelerini korumaları ve kış lastiği olmadan trafiğe çıkmamaları hayati önem taşımaktadır."

Yüksek Kesimlerde "Çığ" Tehlikesi Sürüyor

Bölgenin coğrafi yapısı ve mevcut kar örtüsü, bir diğer büyük tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Çığ.

Erzurum, Erzincan ve çevre illerin yüksek rakımlı, eğimli ve dik yamaçlarında biriken kar kütleleri, yeni yağış ve rüzgarın etkisiyle hareketlenebilir. Meteoroloji, bu bölgelerde ikamet eden vatandaşları ve doğa yürüyüşü yapanları uyardı: "Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan eğimli ve dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."

Vatandaş Ne Yapmalı?

Hafta sonunu dışarıda geçirmeyi planlayan veya şehirlerarası yolculuk yapacak olan vatandaşların, hava durumu raporlarını anlık takip etmeleri öneriliyor. Özellikle gece saatlerinde mecbur kalmadıkça şahsi araçla trafiğe çıkılmaması, toplu taşımanın tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca soba zehirlenmelerine karşı baca temizliğinin kontrol edilmesi ve kapalı alanların havalandırılması da uzmanların uyarıları arasında yer alıyor.

Editörün Notu: "Erzurum ve Erzincan coğrafyasında yaşayanlar bilir; Şubat'ın güneşi 'diş gösterir' ama ısıtmaz. Tam 'kış bitti' derken gelen bu karla karışık yağmur, aslında en tehlikeli olanıdır. Çünkü gündüz eriyen kar suyu, gece asfaltta görünmez bir buz tabakasına dönüşür. Yerel dilde buna 'kara buz' denir ve affı yoktur. Lütfen 'Nasıl olsa az yağdı' demeyin, sabah işe veya okula giderken adımlarınızı sağlam atın. Dik yamaçlardaki çığ riski ise şakaya gelmez; doğa yürüyüşü planlarınızı bir hafta ertelemekte fayda var."