İstanbul’da ‘Yankı Odası’ sergisi açıldı! 🎨 İyilik İçin Sanat Derneği & @IstanbulConcept iş birliğiyle, Işık Gençoğlu küratörlüğünde 25 genç sanatçı toplumsal yankıları sorguluyor. 24 Mayıs’a kadar ücretsiz ziyaret edin! #YankıOdası #Sanat #Sergi #İstanbul
Sanatın toplumsal yapılar ve bireysel deneyimler üzerindeki yansımalarını eleştirel bir dille sorgulayan “Yankı Odası” adlı dikkat çekici sergi, İyilik İçin Sanat Derneği’nin, kuruluşunun 10. yılında Istanbul Concept Gallery ile gerçekleştirdiği anlamlı bir iş birliğiyle sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Küratörlüğünü deneyimli sanat insanı Işık Gençoğlu’nun üstlendiği bu kolektif sergide, Türkiye’nin farklı coğrafyalarından gelen 25 genç ve yetenekli sanatçının toplam 45 çarpıcı eseri izleyiciyle buluşuyor.
Türkiye’nin sanat alanındaki öncü sivil toplum kuruluşlarından biri olan İyilik İçin Sanat Derneği, sanatın daha geniş kitlelere yayılması ve genç sanatçıların desteklenmesi misyonuyla on yıldır aralıksız faaliyetlerini sürdürüyor. “Yankı Odası” sergisi, bu misyonun en güncel ve etkileyici örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Sergi, adını aldığı “yankı odası” kavramını sadece akustik bir izolasyon terimi olarak değil, aynı zamanda modern toplumların ideolojik, kültürel ve dijital süzgeçlerini sorgulayan güçlü bir metafor olarak kullanıyor. Teknolojik gelişmelerin bireyler üzerindeki karmaşık etkileri ve dijital çağın sosyolojik dinamikleri, sergideki eserler aracılığıyla eleştirel bir bakış açısıyla inceleniyor. “Yankı” kavramı, bu sergide estetik bir deneyim sunmanın ötesine geçerek felsefi, sosyolojik ve politik açılımlarla izleyicinin düşünce dünyasının merkezine yerleşiyor. Genç sanatçılar, eserlerinde genellikle toplumda yeterince temsil edilme fırsatı bulamayan “öteki” seslere ve marjinalleştirilmiş bakış açılarına sosyolojik bir derinlik ve sanatsal bir duyarlılıkla hayat veriyor.
İyilik İçin Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selin Bozkurt, serginin açılışında yaptığı konuşmada, sanatın sadece duyguları değil, aynı zamanda düşünceyi de harekete geçiren dönüştürücü gücüne vurgu yaptı. Bozkurt, “Yankı Odası, bizim için bir sergiden çok daha fazlasını ifade ediyor; farklı seslerin, aykırı ve cesur fikirlerin, bastırılmış ve dile getirilememiş duyguların bir araya gelip görünürlük kazandığı, birbirleriyle diyalog kurduğu dinamik bir alan. Bugün burada eserleri sergilenen pırıl pırıl sanatçılarımız, çoğu zaman toplumda duyulmayan ya da çeşitli nedenlerle duyulmak istenmeyen gerçeklikleri, sanatın evrensel ve birleştirici dili aracılığıyla büyük bir cesaretle ve özgünlükle ifade ediyorlar. Her bir eser, izleyiciyi kendi içsel yolculuğuna çıkararak derinlemesine düşünmeye davet ediyor ve kendi bireysel yankısını, kendi sorgulamasını yaratıyor,” dedi.
Selin Bozkurt, dernek olarak on yıldır sanatın birleştirici ve dönüştürücü gücüne sarsılmaz bir inançla bağlı olduklarını belirterek, “Bu sergiyle bir kez daha müşahede ettik ki; sanat, insanları ortak bir zeminde buluşturan, empati kurmalarını sağlayan ve toplumsal farkındalık yaratan en güçlü ve etkili dillerden biridir. Sergi süresince, izleyicilerle sanatçılar arasında daha derin ve anlamlı bir etkileşim sağlamak, sanatın toplumsal rolünü ve gücünü daha kapsamlı bir şekilde tartışmak amacıyla çeşitli sanatçı sohbetleri de düzenleyeceğiz. Bu anlamlı ve değerli birliktelik için bizlere kapılarını sonuna kadar açan Istanbul Concept Gallery’ye de içten teşekkürlerimizi sunarız. Sanata alan açan, onu destekleyen her iş birliğinin, toplumda daha güçlü, daha pozitif ve daha kalıcı yankılar yaratacağına yürekten inanıyoruz. Bu güçlü ve ilham verici paylaşımlardan aldığımız enerji ve motivasyonla, sanat adına üretmeye ve sanatın iyileştirici gücünü paylaşmaya aynı sarsılmaz inançla ve heyecanla devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.
Sergide eserleri yer alan ve aralarında Umut Serkan Adanır, Hicran Aksöz, Ali Arbağ, Eylül Ayçiçek, Tuğçe Balcı, Burak Biryan, Mihrişah Bulut, Reyhan Demir, Nida Nur Erdoğan, Kardelen Erken, Sümeyye Gül, Asya Nur Hasgül, Yonca Karaaslan, Zora Kızılkaya, Melike Kuş, Edanur Melek, Suzan Turhan Onuk, Loya Kader Öztürkmen, Barışcan Seval, Sevilay Nurten Şahin, Fatih Şimşek, Mehmet Salih Taş, Tolga Turan, Rabia Yıldırım ve Asiye Yüce gibi birçok gelecek vadeden ismin bulunduğu 25 genç sanatçı, İyilik İçin Sanat Derneği’nin Türkiye genelinde 70 ili kapsayan geniş çaplı ve etkili projelerinde yer alan yetenekli isimler arasından, küratör Işık Gençoğlu tarafından portfolyolarının büyük bir titizlikle incelenmesi ve serginin derin tematik bütünlüğüyle örtüşen, düşündürücü ve çarpıcı işlerinin seçilmesiyle belirlendi.
Sanatın sadece estetik bir haz veya dekoratif bir nesne olmadığını, aynı zamanda güçlü bir toplumsal sorgulama, eleştiri ve diyalog aracı olduğu yaklaşımıyla şekillenen “Yankı Odası” sergisi, 24 Mayıs 2025 tarihine kadar Istanbul Concept Gallery’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Sergi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç, her gün saat 12.00 – 19.00 arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.