Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Vazife Malullüğü Nedir

    Bütün farklı işyerleri söz

    Bütün farklı işyerleri söz konusu olduğu zaman vazife malullüğü geçerlidir. Çünkü bununla beraber aynı zamanda doğan bazı haklar söz konusudur. Bu sebepten dolayı genel çerçevede iş yerlerinde herhangi bir kaza ve benzeri durum yaşandığında, o kişi vazife malullüğüne uğramış olur. Bunu yaşayan kişi ise vazife malulü olarak ifade edilir.

    Günümüzde hem özel sektör hem de memuriyet ya da akla gelebilecek olan birçok farklı iş sektörü geçerli bir durumdur. Böylece bununla beraber doğacak olan maddi ve manevi hakları kişi ya da kişiler alma şansı elde eder. Özellikle çok ciddi kazalar söz konusu olduğunda hakları koruma noktasında büyük önem taşıdığını eklemek gerekir.

    Vazife Malullüğü Ne Demek?

    Farklı kurumların menfaati konusunda çalışmalar yürüten, o şirket adına çalışan kişilerin, iş yaparken yaşamış olduğu kazalardan doğan sonuçlar vazife malullüğü olarak ifade edilir. Örneğin bir fabrika veya atölye ile beraber benzeri işlerde çalışırken, çalışma saatleri esnasında bir kaza meydana gelirse, kişi vazife malullüğü üzerinden tescil edilir.

    Daha sonra kişi vazife malulü olarak bilinir ve bu bağlamda yaşamış olduğu kazaya uygun şekilde hakkını elde eder. Genel olarak bu haklar ise maddi ve manevi olarak söz konusu olabilir. Aynı zamanda belli başlı şartları ve kriterlere bağlı olarak elde edilecek olan aylık maaş şeklinde durum farklılık gösterebilir. Diğer yandan bir tazminat da yine alınan şartlar içerisinde gelmektedir.

    Vazife Malulü Hakları Nelerdir?

    Herhangi bir iş yerinde iş anında yaşanan bir kazadan doğan sonuçlara karşı olarak bu durum vazife malullüğü şeklinde ifade edilir. Ancak aynı zamanda bu kişi vazife malulü olarak bilinir ve haklarını elde eder. Bu konuda belli başlı koşul ve şart ile kriterlere bağlı şekilde farklı haklar ortaya çıkabilir.

    – Nakdi tazminat

    – Emekli ikramiyesi

    – Aylık bağlanması

    – Özel harekat ve operasyon tazminatı

    – Ulaşım araçlarından ücretsiz şekilde faydalanma

    – Ek ödeme imkanı

    – Evlenme yardımı

    Bu şekilde yukarıdaki maddelendirme doğrusunda unsurlar ele alındığı vakit vazife malulü olan kişi haklarını koruyabilir. Bunları kullanmak suretiyle hayatı boyunca geçirme imkanı da elde eder. Tabii bu durum kişinin iş anında yaşamış olduğu kazanın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

    Vazife Malulü İçin Nereye Başvuru Yapılır?

    Vazife malulü olan kişilerin bu haklarını elde edebilmeleri adına belli başlı bazı noktalara başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu konuda kamu görevlisi ile birlikte özel sektöre bağlı olarak farklılık yaratabilir. Kamu sektörü için aktif olarak çalışan kişilerin sigortasının bağlandığı kurumlara başvurması gerekir.

    Ayrıca işinden ayrılmış olan kişiler ise Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü kamu görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvuru gerçekleştirir. Özel sektörde çalışanlar yine sigortasının bağlı olduğu kurum üzerinden bu başvuruyu tamamlamaktadır. Böylece elde etmiş olduğu hakları doğrultusunda maddi ve manevi kazanç sağlar.

    Vazife Malulü Maaşı Ne Kadar?

    Çalışma hayatında ve çalıştığı sektör kapsamında iş anında kişinin yaşamış olduğu kaza üzerinden bu durum vazife malullüğü olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kişi vazife malulü olduğu zaman belli başlı kriterlere bağlı olarak farklı maaşlar bağlanır. Bunlar hem tazminat hem de aylık maaşı ile beraber bazı ayrıcalıklar üzerinden ön plana çıkar.

    Ancak bu durum maluliyet derecesi üzerinden ifade edilmektedir. Bunlar 1. derece, 2. derece, 3. derece, 4. derece, 5. ve 6. derece gibi farklı dereceler üzerinden ele alınır. Böylece bu derecelendirme kapsamında kişi bağlanmış olduğu maaşı hayatı boyunca almaya hak kazanır.