Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tarih Öncesi Kadın Avcılar

    Bir başka açıdan varyasyon olarak düşünüldüğünde orta düzey olan erkeğe göre kütle anlamında fazla olan kadınlarında var olduğu bilinmektedir. Tarih Öncesi Kadın Avcılar

    Tarih Öncesi Kadın Avcılar

    Tarih Öncesi Kadın Avcılar

    Erkekler kadınlara göre kütle olarak iri bir yapıya sahip olsalar da kadınlarda bulunan güç ve kas oranları avcılık yapabilmek için yeterli miktardadır. Bir başka açıdan varyasyon olarak düşünüldüğünde orta düzey olan erkeğe göre kütle anlamında fazla olan kadınlarında var olduğu bilinmektedir.

    Dr. Pedram Türkoğlu

    Tarih öncesi yaşamış insanlara bakıldığında, atasal insan ve arkaik insanlar içinde “erkek olanlar avcı, kadınlarında toplayıcılık “ yapmış olduklarına dair bir düşünce vardır. Fakat bu durum doğru değildir. İnsan bilimine göre bu konu desteklenmiştir. Bazı dergilerde yayınlamış olan makalelere göre iki buçuk milyon sene ve 12 bin sene öncesinde Paleolitik Çağ’a göre kadınların avlanmadığına dair herhangi bir kayıt yoktur. Hem anatomik anlamda hem de fizyolojik anlamda kadınların kadınlarında avlanmaya yatkın oldukları ve avladıkları konusunda veriler bulunmaktadır. Bu konuyu dair sanat, mezar, beslenme ve alet gibi durumlar desteklemektedir.

    Kadınlarda östrojen hormonu erkeklere göre daha baskın haldedir. Östrojen uzun mesafe koşullarında önemli bir yere sahiptir. Vücuttaki kaslara enerji sağlayan yağ asitlerini düzenler. Bulunan yağ metabolizmasında artış yaşanmasına sebep olur ve çok uzun bir süre enerji sağlar. Bu sebeple dişiler uzun koşularda daha iyidir. Arkaik insanlara göre en iyi avlanma şekli uzun mesafe koşusu sayesinde avı yormak. Tarih öncesinde küçük popülasyonlar şeklinde yaşamaktaydı. Bu nedenle iş bölümleri cinsiyete göre ayrılmazdı.

    Arkaik insanlarda avcı erkek düşüncesi

    Sadece erkek avcının olduğu düşünülen arkaik insanlar, 1968 senesinde İrveb DeVore ve Richard B. tarafından yapılan bir sempozyuma dayanmakta ve bu duruma bir çok karşı görüş eşlik etmektedir. Erkeklerin avcı olduğu kadınların ise daha değersiz varlıklar olduğu yönünde bir sempozyum olmuştur. Bu sebeple bir çok tartışma söz konusu olmuştur.

    Araştırmalar ve verilere göre bilinmektedir ki erkekler kadar kadınlarda avcılık yapmışlardır. Bir örnek verilecek olursa 2028 sendesinde 9 bin yaşında olan ve Peru’da bulunan erişkin bir kadın fosili, sivri uca sahip eşyalar ve hayvan figürü taşıyan işleme eşyalar ile gömülmüş vaziyette bulunmuştur.