Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Şok Diyet İse Yarar Mı?

    Diyet çeşitleri kilo almak isteyenler ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin başvurdukları beslenme disiplinidir. Peki, sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız şok diyetler kilo verdirir mi?

    Diyet çeşitleri kilo almak

    Diyet çeşitleri kilo almak isteyenler ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin başvurdukları beslenme disiplinidir. Uygun diyet seçimi için uzman diyetisyene görünmek, sürdürülebilir diyet için önemlidir. Peki, sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız şok diyetler kilo verdirir mi?

     

     Diyet Yapmaya Nereden Başlanmalı?

     

     Genel bir diyet maalesef yoktur. Diyet için öncelikle kişinin varsa sağlık sorunlarının bilinmesi gerekmektedir. Metabolik bir sağlık sorunu varsa diyet başarısız olabilir. Diyetin başarılı olması ve diyet uygulayan işinin sağlığı için, diyet öncesinde kan tahlili yaptırılması yararlı olacaktır. Kan şekeri, tiroit bezi, Ferritin, B12 ve D vitamini gibi değerler nasıl bir diyetin size uygun olacağını gösterecektir.

     

     Neden Kilo Alınır?

     

     İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek için gereksinim duydukları enerji birimi kaloridir. Kalori, gıdalar sayesinde vücudumuza alınır. Paketli gıdaların üzerinde, o gıdanın kaç kalori taşıdığı yazmaktadır. Diğer gıdaların da kalorisini internet ve çeşitli rehberlerden öğrenmek mümkündür.

     

     Her insanın günlük enerji ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç değişkendir. Vücut, ihtiyaç duyduğu kaloriyi yakarak enerjiye dönüştürür. İhtiyaç fazlası alınan kalori yağ olarak depolanır. Depolanan fazla yağ “kilo almak” olarak algılanır. Fazla yağ depolamanın çeşitli sağlık sorunları getirdiği bilinmektedir.

     

     Şok Diyetler Nasıl Kilo Verdirir?

     

     Biriken yağların yakılması maalesef kolay değildir. Şok diyet diye tabir edilen detokslar yağ yakma konusunda başarıları henüz kanıtlanmamış yöntemlerdir. Şok diyet uygulamak kısa süreli ödem atımlarına neden olduğu ve tartı üzerinde 2-6 kilo civarında fark gösterdikleri için “kilo verme” olarak düşülmektedir. Verilen kilo yağ dokusundan verilmediği için, diyet sona erdikten kısa süre sonra tekrar alınacaktır.

     

     Şok Diyetler Sağlıklı mıdır?

     

     Diyetin çeşidine ve süresine göre farklılık göstermektedir. Şok diyeler kısa süreli yapıldığı için anlık kilo verme hissinin olumlu psikolojik faydaları vardır. Kilo verme istediğin ve kilo verdikten sonra gelen olumlu tepkileri tetiklediği için iyi bir spor ve diyet programına teşvik edebilir. Şok diyetleri süresinden uzun yapmanın ciddi zararları vardır. 3-5 gün süren görece kısa süreli diyetlerin bile diyeti uygulayan kişilerde kas kaybına neden olduğu bilinmektedir. Şok diyetlerde iyi araştırma yapmak, vücudu tanımak ve diyetin başlangıcında arkadaşlarınıza haber vermek önemlidir.