Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Persona Ne Demek

    Psikolojik bir terim olarak

    Psikolojik bir terim olarak öne çıkan persona, günümüzde birçok farklı amaç altında kullanılmaktadır. Ancak özellikle bireysel olarak ele alınmakta ve kişinin benliğini veya günlük davranışını belirleyen bir unsur olarak öne çıkmaktadır.

    Tabii bireysel durumdan çıkmak suretiyle aynı zamanda birçok farklı müşteri potansiyeli belirleme noktasında önemlidir. Yani hem psikolojide kullanılmakta hem de günlük yaşamda değerlendirilmektedir.

    Bununla birlikte kişinin yaşamını belirleyen ve yaşama yön veren, nasıl davranması gerektiğini gösteren bir unsuru olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Günümüzde pek çok açıdan persona yapısı ele alınmakta ve kişinin davranış şekline bağlı olarak değişik amaçlarda kullanılmaktadır.

    Persona Ne Demek?

    Kelime anlamı ile ele alındığında persona maske olarak ifade edilmektedir. Özellikle bu durum kişinin günlük olarak kullandığı maske, yani bulunduğu ortama bağlı olarak büründüğü kişilik olarak ele alınır. Bir davranış şekli olması ile beraber bu davranışı alışkanlık haline getiren kişi ya da kişiler, kendini toplumdan saklayarak kişiliğini korur. Böylece kendi kişiliğini birebir dışa yansıtmadan günlük yaşamını devam ettirebilir.

    Daha doğrusu buna kendi duygularını koruyarak veya dışa göstermeden, farklı yüz ifadeleri doğrultusunda yaşamını sürdürmesi şeklinde anlatmak mümkündür. Böylece kişi kendisine ait olan duygu ve hislerini koruyarak bir hata yapmaktan da kurtulma şansı elde eder. Bununla beraber herhangi biri ya da birilerinin onu kandırmasına da bu şekilde engel olur.

    Persona Hangi Amaçla Kullanılır?

    Günümüzde personel maske olarak bilinmesiyle birlikte aynı zamanda kişinin davranış biçimi şeklinde ifade edilebilir. Özellikle de yüzüne takılmış olduğu tavır üzerinden günlük yaşamını belirlemesi şeklinde anlatılır. Bununla birlikte duygu ve düşünce ile birlikte hislerini saklama, koruma altına almak amaç değerlendirilen bir koruma içgüdüsü olarak da anlatılabilir.

    Bu sebepten dolayı günlük yaşamda kişinin takınmış olduğu maske şeklinde kullanılan bir yapıdır. Aynı zamanda bununla beraber müşterilerin davranışlarını tespit etmek amaçlı kullanılan bir sistem olarak da değerlendirilir.

    Farklı kaynaklardan edinilmiş olan karakteristik yapılar incelenmekte, bu bilgiler kapsamında ideal müşteri profili çıkarılmaya çalışılmaktadır. Sonuç olarak ise farklı sektörler kapsamında uzun vadede güçlü bir müşteri potansiyeli elde edilir.

    Persona Psikolojide Ne Demek?

    Terim olarak maske şeklinde ifade edilmesi ile birlikte persona aynı zamanda psikoloji üzerinden özellikle önemli bir yer taşımaktadır. Herhangi bir kişinin dış dünyaya uyum sağlaması ve bu dünya ile mücadele etmesi şeklinde anlatılabilir.

    Dış dünyaya karşı direniş gösterebilmesi amaçlı kendi tavrını ve davranışını belirlemesi şeklinde anlatılabilir. Bu durum kişiye de kişilerin yaşamış olduğu unsura bağlı olarak çocukluktan itibaren geliştirdiği bir koruma içgüdüsüdür. Böylece duygu ve düşünceleri ya da hislerini koruma altına alma şansı elde eder. Bu yönüyle persona psikolojik açıdan ele alındığında büyük öneme sahip yapılar içerisinde yer almaktadır.

    Persona Gelişmezse Ne Olur?

    Persona mutlaka her köşede gelişmesi gereken en önemli psikolojik tavır ve davranışlar içerisinde yer almaktadır. Kişi kendi bünyesine ve yüzüne takılmış olduğu tavır doğrultusunda, kendini dış dünyaya karşı koruma imkanı elde eder. Tabii çocukluktan itibaren gelişme göstermesi gereken persona için, bazı durumlarda kişi ya da kişilerde bu durum gelişmez.

    O yüzden böyle zamanlarda ise kişinin mutlaka psikolojik bir destek alması gerekmektedir. Bu kişiler özellikle psikoloji alanında riskli bireyler olarak ifade edilir ve tedavi altına alınırlar. Böylece tedavi süreci ile beraber topluma ayak uydurarak nasıl ve ne şekilde yaşamaları gerektiğine dair bilgiler verilir. Yani bu sayede topluma ayak uydurma imkanı elde ederler.