Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kedi Nanesi Nedir

    Kedinin nanesi son zamanlarda

    Kedinin nanesi son zamanlarda popüler olan bir üründür. Bu kadar bilinmesiyle beraber pek çok yerde yetiştirilmeye başlamıştır. Kökeni aslında Kuzey Amerika ve Akdeniz’e dayanır. Popülerleştikçe Avrupa’da da yetiştirilmeye başlamıştır.

    Mevsimlik yetişen bir bitkidir ve nane familyasına dahildir. Kedi nanesinin ismi yabancı olarak Capnip olarak geçer. Kedi nanesi ismini almasının en büyük nedeni ise kedilerin bu bitkiyi seviyor ve yiyor olmasında kaynaklanır.

    Ana maddesi nepatalakton’dur. Nepatalakton kedi nanesinin çiçeklerinin, gövdelerinin ve yapraklarının üretilmiş olduğu yağ ve koku aromasına denmektedir. Kedilerin ilgisini çekmeye yarayan bu aroma olarak bilinir. Nepatalakton kedilerde çiftleşme ile bağlantılı olan feromonun etkisine benzer. Bu nedenle de kedilerin ilgisini çeker.

    Kediler Üzerinde Kedi Nanesinin Etkisi

    Kediler, kedi nanesi yedikten hemen sonra farklı hal ve tavırlarda olurlar. Bunun en büyük nedenlerinden birisi nepatalakton maddesinden yayılan kokunun kedileri çekmesinden kaynaklıdır. Kedilerin hareketleri ise kediler arasında bile değişiklik gösterir. Kedi nanesi yedikten veya kokladıktan sonra kediler normal halinden çok daha farklı olur.

    Sevecen, uysal, kendini sevdiren, tatlı ve oyun oynayan hale gelebilirler. Bazı kediler ise tek bir noktaya odaklanabilir ve gevşeme haline geçebilirler. Daha fazla miyavlayabilir ve hırçınlaşabilirler. Kedi nanesini yiyen kediler bir anda evin içerisinde sıçrayabilirler ve avlarının peşinde koşar hale gelirler.

    Kedi Nanesinin Ne Kadar Etki Gösterir?

    Kedi nanesini yiyen veya koklayan kediler farklı etkiler gösterebilirler. Bu durumda korkmanızı gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Kedinizin gösterdiği davranışlar 10 ila 15 dakika sonra son bulacaktır. Çünkü kedi nanesinin etkisi çok uzun süreli değildir. Bu sebeple kedilerin davranışlarında kısa süreli bir etki gösterir.

    Kedi nanesinin içinde olan ve kedilerin reaksiyonunu arttıran maddeye kediler bir süre sonra alışır. Etkisi de böylelikle bitmeye başlar. Etkisi geçtikten sonra kediniz normalde hangi davranışlar içerisindeyse o davranışları göstermeye devam eder. 1 saat gibi sürede kediniz tamamen eski davranışlarına döner. Bu nedenle tekrar kedinin annesi koklamak veya yemek isteyebilir.

    Kedi Nanesi Kediler İçin Zararlı mı?

    Kedi nanesinin kediler üzerinde zararı olup olmadığı merak edilenler arasındadır. Kedinin nanesinin kedilere zararı olmaz. Herhangi bir yan etkisi veya bağımlılık yapıcı bir durum yoktur. Bu sebeple rahat ve güvenli bir şekilde kedinize verebilirsiniz. Kediniz de kısa süreli davranış değişiklikleri olur. Kedi naneli oyuncaklar ve kedi nanesi spreylerde bulunur. Bu ürünleri de kullanabilirsiniz.

    Kedilerin Kedi Nanesine Tepkisi Nasıldır?

    Bazı kediler, kedinin nanesine tepki gösterebilirken bazı kediler tepki göstermez. Bu durum kalıtsal olabilir. Kedilerin yaklaşık olarak %30’luk kısmı kedi nanesine hiçbir şekilde tepki vermez. Çünkü bazı kedilerde kedi nanesinden etkilenmesini sağlayacak olan bir koku reseptörleri bulunmaz.

    Bu yüzden kedi nanesini yedikleri zaman tepki vermezler. Aynı davranışlarını göstermeye devam ederler. Yavru kediler 6 aylık olduktan sonra kedi nanesine yönelir ve tepki vermeye başlarlar. 6 aydan önce tepki vermesi beklenmez.

    Kedi Nanesi Kediye Nasıl Verilir?

    Kedi nanesinin pek çok çeşidi bulunur. Bu çeşitler birbirinden farklı şekillerde satılabilir. Kedi nanesi spreyi alıp kedinin oyuncağına veya direğine sıkabilirsiniz. Böylelikle rahat bir şekilde oynamasına yardımcı olabilirsiniz. İçinde kedi nanesi yer alan oyuncakları da tercih edebilirsiniz.

    Burada dikkat etmeniz gereken durum ise kedinizin kedi nanesine ulaşabilmesi için oyuncağı patlatmaması gerekir. Kedi nanesi damla, yağ ve toz halinde satılır. Kullanım konusunda hangisi sizin için uygunsa onu alabilirsiniz. Kediniz kedi nanesi çeşitlerine bir tepki verecektir.