Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanserden Korunmak Elinizde! Sofranıza Bu 10 Altın Kuralı Taşıyın

Kanser riskini azaltmak için sofranızda ne yediğiniz kadar nasıl pişirdiğiniz de önemli. İşte 10 etkili beslenme önerisi!

Kanser riskini azaltmak için sofranızda ne yediğiniz kadar nasıl pişirdiğiniz

🥦 Kansere karşı mutfağınızda devrim yapın! Kansere karşı beslenme önerileri
Uzmanlar 10 etkili beslenme önerisini açıkladı. Sağlıklı tabaklar, güçlü bağışıklık 👇
#kanser #beslenme #sağlıklıyaşam #önleme #diyet

Kanser, dünya genelinde kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, sağlıklı yaşam tarzı ve doğru beslenmeyle kanser riskinin yüzde 40’a kadar azaltılabileceğini belirtiyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Acar, kansere karşı güçlü bir savunma için sofranızda neleri bulundurmanız gerektiğini anlatıyor. İşte kansere karşı koruyan 10 etkili beslenme önerisi!

1. İdeal kilonuzu koruyun, porsiyonları abartmayın
Aşırı yemek, obeziteye; obezite ise meme, kolon, rahim ve pankreas kanserleri dahil birçok türle ilişkilendiriliyor. Obeziteyle birlikte artan hormonlar ve kronik inflamasyon, kanser oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Dengeli porsiyonlar ve sağlıklı vücut ağırlığı bu riski azaltıyor.

2. Sebze ve meyve tüketimini artırın
Günde 5 porsiyon, yani yaklaşık 400 gram sebze ve meyve tüketmek kansere karşı koruyucu etki sağlıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu meyveler ve mor sebzeler güçlü antioksidan içerikleriyle bağışıklığı güçlendiriyor.

3. Lifli besinlerle bağırsakları koruyun
Tam tahıllar, sebze ve meyveler sindirim sistemini düzenleyerek toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Günlük 25-30 gram lif alımı özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur.

4. İşlenmiş etlerden uzak durun
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etler “Grup 1 kanserojen” olarak sınıflandırılıyor. Bu ürünleri düzenli tüketenlerde kolorektal kanser riski yüzde 18 artıyor.

5. Kırmızı eti sınırlı ve doğru pişirin
Haftada 500 gramdan fazla kırmızı et tüketimi, özellikle mangalda veya közde pişirilmişse, kanser riskini artırıyor. Haşlama ve fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

6. Şekerli ve beyaz unlu ürünleri azaltın
Rafine karbonhidratlar ve şeker, obezite riskini artırır ve vücutta inflamasyonu tetikler. Tam tahıllı ve doğal şeker içeren besinler tercih edilmelidir.

7. Trans yağlardan uzak durun
Margarin, kızartmalar ve işlenmiş gıdalarda bulunan trans yağlar, iltihap oluşturarak kanser riskini artırır. Zeytinyağı, ceviz ve avokado gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir.

8. Aşırı tuz tüketimine dikkat edin
Fazla tuz tüketimi, özellikle mide kanseri riskini artırır. Günlük tuz miktarı 5 gramı geçmemeli, yemekler baharat ve limonla tatlandırılmalıdır.

9. Pişirme yöntemlerine dikkat edin
Kömürleşmiş etler kanserojen bileşikler içerir. Kızartma yerine buğulama, haşlama, fırınlama gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, yiyeceklerin yanması önlenmelidir.

10. Alkolü tamamen bırakın
Her seviyede alkol tüketimi; karaciğer, meme ve kolon kanseri riskini artırır. En güvenli yol alkolü hayatınızdan çıkarmaktır.


Sağlıklı yaşam için sadece ne yediğiniz değil, ne kadar ve nasıl yediğiniz de büyük önem taşıyor. Sofranıza daha fazla renk, lif ve doğal lezzet katın; rafine ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak vücudunuzu kansere karşı koruyun.

Doğumdan Sonra Beslenme Önerileri

Kefirin probiyotik özellikleri, sindirimi kolaylaştırması ve hastalıkları önlemedeki etkisiyle uzmanlar
Sıradaki Haber Kefirin Sağlığa Faydaları Bilimsel Olarak Kanıtlandı