Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

    Üriner sistemde ortaya çıkan enfeksiyonlar arasında yer alan idrar yolu enfeksiyonu, yaygın olarak kadınlarda görülür.

    Üriner sistemde ortaya çıkan

    Üriner sistemde ortaya çıkan enfeksiyonlar arasında yer alan idrar yolu enfeksiyonu, yaygın olarak kadınlarda görülür. Böbrekler, mesane ya da idrar yoluna kadar olan bölgede ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir insanın idrarın mikrop ve bakteri olmaz. İnsanın günlük yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bu durumun kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Sebepleri

    Oldukça sık yaşanabilen bu durumun belirtileri arasında idrara sık çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma hissetme en yaygın olanıdır. Kötü kokulu idrar ve idrarda kan görüntüsü de idrar yolu enfeksiyonu kaptığınızın ciddi bir göstergesidir. Yaygın olarak kadınlar alt karın bölgesinde ağrı, bulantı, kusma, ateş ve yorgunluk belirtiler arasında yer alır. Çok sıkışmış gibi hissedip çok az idrar çıkma da enfeksiyon belirtisidir.

    İdrar yolu enfeksiyonun sebepleri de oldukça merak edilmektedir. Genelde ortak kullanım alanı olan havuz ve halka açık olan tuvaletlerde mikrop kapılabilir. Kadınlarda mikrop, mesaneye daha kolay ulaşacağı için idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülür. Bunun dışında yeterli genital hijyeni sağlayamamak da enfeksiyonun en önemli sebeplerindendir.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi ve Önlemleri

    İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için çoğu zamanda evde uygulanan yöntemler yeterli olur. Bu yöntemler aynı zamanda önlem açısından da önemlidir. Bunlar;

    • İdrarı uzun süre tutmamak
    • İdrar sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak
    • Genital temizlik için sabun ve dış jeli gibi kimyasallar kullanmamak
    • Pedleri sık değiştirmek
    • Bol bol su içmek
    • Tuvalet alışkanlığı edinmek
    • Çok dar ve sıkı kıyafetleri çok sık giymemek
    • Cinsel ilişki sonrası tuvalete çıkmak
    • Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında genital temizliği yapmak

    Bu tedbirler alınarak ve bu alışkanlıklar uygulanarak ciddi anlamda idrar yolu enfeksiyonu engellenebilir. Ayrıca yaban mersini, limon, sirke, maydanoz gibi besinlerin tüketilmesi de idrar yolu enfeksiyonunu ciddi anlamda tedavi eder. Tüm bunlara rağmen enfeksiyon geçmiyor ve hayatınızı oldukça fazla etkiliyorsa bir uzman doktora başvurmanız daha doğru olacaktır. Böylece gereken ilaç tedavisini uygulayarak kısa sürede bu sorundan kurtulmanızı sağlar. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken önemli konulardan biridir.