Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Aralıklı Oruç Nedir?

    Aralıklı oruçta, belirli bir saat aralığında gıda alımının durdurulması prensibi esastır.

    Aralıklı oruçta, belirli bir

    İnsanlar, sağlıklı ve fit bir görünüme kavuşmak için birçok yöntem dener. Çeşitli diyetler, diyetisyen destekleri, kür ve detoks suları gibi birçok alternatif ile zayıflamaya çalışırlar. Ancak zayıflamak ve kilo vermek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken ilk şey bunu sağlıklı bir şekilde yapabilmektir. Sağlıklı bir şekilde verme yöntemlerinden biri de son dönemlerde daha fazla yaygınlaşan aralıklı oruç yöntemidir. Aralıklı oruç yöntemi ile sağlıklı bir şekilde kısa sürede kilo vermek mümkündür. Bu yüzden son dönemde özellikle kısa sürede kilo vermek isteyenler bu yöntemi denemektedir. Aralıklı oruçta, belirli bir saat aralığında gıda alımının durdurulması prensibi esastır.

    Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

    Aralıklı oruç diyetinde birçok farklı çeşit vardır. Kişinin yaşına, kilosuna ve çeşitli değerlerine göre hangi programı uygulayacağı belirlenebilir. Kişinin kalori dengesi esas alınarak belirlenir. Yaygın olarak tercih edilen aralıklı oruç metotları aşağıdaki gibidir:

    • 8/16 Metodu: En yaygın tercih edilen aralıklı oruç diyetidir. Burada kişiler 16 saat aç kalır, 8 saat beslenir. Kahvaltı öğünü olarak da adlandırılabilen ilk öğün genelde öğle saatlerinde başlar ve 8 saat sonra akşam saatlerinde son bulur.
    • Modifiye Oruç: Burada aralıklı olarak kısıtlı beslenme tercih edilir. 5 gün normal beslenme yapılırken, 2 gün kısıtlı ve düşük kalorili beslenilir.
    • 12 Saat Metodu: Aralıklı oruca yeni başlayanlar bu yöntemi tercih edebilir. 12 saat yemek yenen, 12 saat aç kalınan metottur.

    Bu yöntemlerden kişinin kendisine en uygun olanı tercih etmesiyle, hem etkili olmakta hem de oldukça sağlıklı olmaktadır.

    Aralıklı Orucun Sağladığı Faydalar Nelerdir?

    Sürekli besin alan ve özellikle yüksek kalorili beslenen kişilerin, aralıklı oruç yöntemi ile kısa sürede kilo verdiği tespit edilmiştir. Aralıklı orucun faydalarından biri, vücudun dinlenmesini sağlamasıdır. Sürekli besin tüketen vücutta organlar yorulur. Aralıklı oruç yöntemi ile organlar dinlenmeye başlar, bu da zamanla kilo kaybına sebep olur. Kandaki insülin direncini düşürmekte, kolesterolü dengelemektedir. Aralıklı oruç yaparken beslenme zamanlarında tercih edilen besinlerin kalori ve protein açısından dengeli olmasına da dikkat edilmesi gerekir.