Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Okullarda Saldırganlık

    Geleceğe emin adımlarla ilerlemek

    Geleceğe emin adımlarla ilerlemek için dünyanın gençlere ihtiyacı bulunmaktadır. Doğal olarak iyi bir nesil yetiştirmek bu kapsamda oldukça önemlidir. Özellikle okulların gençlerin yetişmesi adına sorumlulukları son derece fazladır.

    Ancak okullara baktığımız zaman saldırganlık eğiliminde olan öğrencilere zaman zaman rastlanılmaktadır. Üstelik saldırganlık konusunda önlemler alınmasa eğer sorun daha da büyür. Bundan dolayı herkesin okullarda saldırganlık konusunda bilinçli olması gerekmektedir.

    Saldırganlık Nedir?

    Öncelikle saldırganlık ve şiddet sıkça karıştırılan terimler olarak bilinirler. Burada ilk olarak şiddetten bahsetmek gerekir. Buna göre şiddet, yaralamak ya da zarar vermek amacıyla yapılan fiziksel bir güçtür. Saldırganlık ise başkalarını incitmek amacıyla yapılan her türlü davranışı ifade eder. Tabi iki kavramda yakın içeriklere sahiptir. Burada saldırganlığın çok tehlikeli olduğunu bilmekte yarar vardır. Çünkü saldırgan şahısların ne yapacağını kestirmekte oldukça zordur.

    Saldırganlığın belirli bir yaş grubunu içermediği bilinir. Bundan dolayı her yaştan kişide saldırganlık eğilimini görme şansı vardır. Üstelik her cinsiyet için saldırganlık durumu ortaya çıkabilir. Zaman zaman yaşanan olaylarda saldırgan kişilerin çevreye ve hatta kendilerine bile zarar verdikleri görülmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere saldırganlık okulda görüldüğü zaman işler kontrolden çıkabilir.

    Okullarda Yaşanan Saldırganlık Türleri

    Saldırganlık için okullarda farklı durumların yaşanma şansı oldukça yüksektir. Ortaya çıkan saldırganlığı çeşitlemek ise mümkündür. Buna göre okullarda saldırganlık türleri şöyledir;

    – Taşınmaz mallara karşı saldırganlık: Bu saldırganlık türü okullarda sıkça görülebilir. Özellikle kişinin okulda yer alan malları tahrip etmesi mümkündür. Ayrıca yangın çıkarma gibi saldırganlık durumu da ortaya çıkabilir.

    – Düşük seviyeli saldırganlık: İtme, olumsuz sözler söyleme, hırsızlık ve bunlara benzer durumlardır.

    – Fiziksel düzeyde saldırganlık: Bilerek zarar verme, taciz ve silah taşıma gibi durumlar olabilir. Hatta bu tür saldırganlık, oldukça tehlikeli sonuçlar doğuran birçok unsuru daha bünyesinde barındırmaktadır.

    – Tehdit: Okullarda en yoğun yaşanan saldırganlıktır. Bir öğrencinizim diğer bir öğrenciye tehdit içeren sözler söylemesi veya davranışta bulunmasıdır.

    Okullarda saldırganlık yaşanması kaçınılmaz olan bir durumdur. Çünkü okullarda sayı olarak çok fazla kişi vardır. Üstelik herkesin hayatı farklıdır ve saldırganlık davranışlarının kimde olacağını bilmek zordur.

    Okullarda Saldırganlık Nedenleri?

    Okullarda saldırganlık konusunda birçok neden bulmak mümkündür. Özellikle öğrenciler arasında yaşam farklılıkları önemli bir nedendir. Bunun yanında aile yapısının bozuk olması saldırganlık için zemin hazırlayabilir. Önemli bir nedende öğrencilerin olumsuz modelleri örnek almalarıdır. Doğal olarak kişinin saldırgan bir yapıya kavuşması zor olmaz.

    Saldırganlığın nedenleri için sabit unsurlar yoktur. Kişiye göre değişen bu nedenler ortaya kötü sonuçlar çıkarabilir. Okul gibi bir ortamda saldırganlığın olması zaten başlı başına sıkıntılı bir durumdur. Tabi kötü okul yönetimi ve yanlış eğitimciler varsa eğer saldırganlık okulda artabilir. Bunun için her bir kötü unsur saldırganlık nedeni sayılmaktadır.

    Okullarda Saldırganlık Nasıl Önlenir?

    Okullarda yaşanan saldırganlığı önlemek zor olsa da imkansız değildir. Bu konuda aile, eğitimciler, okul yönetimi ve herkese görev düşmektedir. Özellikle öğrencilerin kötü örnekler yerine iyiye yönelmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca saldırganlık veya şiddet eğiliminde olması muhtemel öğrenciler vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır. Okullarda saldırganlığı önleyecek önlemler şöyledir;

    – Öğrenciler arasında ayrım yapılmamalıdır.

    – Aile ve okul yönetimi irtibat içerisinde olmalıdır.

    – Öğrenciyi topluluk içerisinde rencide edecek davranışlardan kaçınmak gerekir.

    – Sosyal aktiviteleri düzenli olarak yapmak ve öğrenciyi dahil etmek lazımdır.

    – Gerekli hallerde öğrencilere psikolojik destek sağlanmalıdır.

    Saldırganlık nerede olursa olsun önlenebilir. Ancak bunun için zamanında tedbir almak gerekir. Doğru yöntemler ile öğrencilere yardımcı olmak saldırganlığı ortadan kaldıracaktır.