Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    DİYABETTEN KORUNMA YOLLARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

    Diyabetten Korunmak: Diyabetten Korunmak Mümkün mü? Diyabetten Korunma Yolları!

    DİYABETTEN KORUNMA YOLLARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

    Diyabetten Korunmak: Diyabetten Korunmak Mümkün mü? Diyabetten Korunma Yolları!

    Diyabet, vücutta kan şekeri düzeyinin yüksek olmasından kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Bu durum, insülin hormonunun yeterince üretilmemesi veya vücutta etkisini kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. İnsülin hormonu, vücutta glikozun (şekerin) enerjiye dönüştürülmesinde ve kanda dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynar.

    Diyabet Kaç Farklı Tipte Görülür?

    Diyabet, iki farklı tipte olabilir: Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabet, vücutta insülin üretiminin tamamen durduğu veya çok az olduğu bir durumdur. Bu tipteki bir diyabet genellikle çocukluk veya ergenlik dönemlerinde görülür. Aynı zamanda genetik veya çevresel faktörlerle de ilişkili olabilir.

    Tip 2 diyabet ise, vücutta insülinin etkinliğinin azalması veya vücutta insülin üretiminin azalması ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu tipteki bir diyabet genellikle yetişkinlerde görülür ve obezite, inaktif bir yaşam tarzı ve aile hikayesi gibi faktörlerle yakından ilişkilidir.

    Diyabet Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açmaktadır?

    Diyabet dediğimiz vücudun insülin üretmeme durumu birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Bu sağlık sorunlarının en başında ise kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, göz hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları gelmektedir.

    Diğer yandan diyabet, idrar yolu enfeksiyonu, ciltte kuruluk, kaşıntı ve çatlaklar, diş ve diş eti çekilmesi, ayak ve bacak sorunları, depresyon, anksiyete, obezite gibi sorunlara da zemin hazırlayabilir.

    Diyabeti Önleyici Faaliyetler Nelerdir?

    Burada önemli olan nokta kişinin kendisiyle barışık ve dirayetli olmasıyla ilgilidir. Öncelikle düzenli bir şekilde bulunduğunuz kilo oranını korumak obeziteye yakalanma riskinizi düşürdüğü gibi aynı zamanda da diyabet olma riskinizi düşürmektedir.

    Her gün düzenli egzersiz yaparak vücuttaki insülin etkinliğini artırabilir, bu sayede de kan şekerini düşürerek gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde beslenin. Yüksek miktarda lif, sebze, meyve ve protein içeren sağlıklı bir beslenmeyle birlikte diyabet ve birçok hastalıktan kendinizi koruyabilirsiniz.

    Sigara ve alkol kullanımı kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığı için bırakılmalı veya azaltılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kalp ve damar hastalıkları da diyabete zemin hazırlayabilir.

    Son olarak düzenli doktor kontrollerinin yapılması sayesinde, diyabet veya diyabet riskini belirleyen belirtiler erken fark edilebilir. Bu minvalde ise gerekli kontroller ışığında önlem alınarak daha da ilerlemesi durdurulabilir.