Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bazal Hücreli Karsinom Uyarısı: Ciltte Şeffaf Kabarıklığa Dikkat!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Losol, ciltte sık rastlanan kanser türü bazal hücreli karsinomla ilgili uyarılarda bulundu.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Losol, ciltte sık rastlanan kanser türü bazal

Cildinizde şeffaf kabarıklıklar mı var? Güneşe fazla mı maruz kalıyorsunuz? Uzman uyarıyor: Bu, bazal hücreli karsinom olabilir! 🌞🧴 #CiltKanseri #ErkenTeşhis #GüneştenKorun

Dermatoloji Uzmanı Dr. Losol, ciltte sık rastlanan kanser türü bazal hücreli karsinomla ilgili uyarılarda bulundu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında önemli bilgiler verdi. Özellikle güneşe maruz kalan baş, boyun, kulak ve ense bölgelerinde görülen bu kanser türü, genellikle ciltte oluşan şeffaf ya da inci beyazı kabarıklıklarla kendini belli ediyor.

Güneşe Maruz Kalmak En Büyük Risk Faktörü
Dr. Losol’a göre BHK, uzun süreli ultraviyole ışınlarına maruz kalma, geçmişte yaşanan güneş yanıkları ve solaryum kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Ciltteki eski hücrelerin yerini alacak yeni hücreleri üreten bazal tabakadaki DNA hasarları, zamanla bu kanser türünü tetikleyebiliyor.

Belirtiler Görmezden Gelinmemeli
Uzmanlar, yüzde ortaya çıkan inci beyazı ya da pembe tonlardaki damarlanmalı kabarıklıklara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Koyu tenlilerde bu lezyonlar daha koyu renkte olabilirken, iyileşmeyen yaralar da cilt kanseri belirtisi olabilir.

Tedavi Edilmezse Yayılma Riski Var
BHK genellikle yavaş ilerlese de tedavi edilmediğinde nadiren de olsa diğer organlara yayılabiliyor. Dr. Losol, “Tedavi edilen hastaların yarısında 2 yıl içinde tekrar edebilir. Bu nedenle ilk 5 yıl boyunca düzenli kontroller şart” diyerek erken teşhis ve takibin önemine dikkat çekti.

Güneş Koruyucu Krem Kullanımı Hayati Önem Taşıyor
Güneşe karşı alınabilecek basit ama etkili önlemlerle BHK riskinin ciddi oranda azaltılabileceğini söyleyen Dr. Losol, özellikle yaz aylarında güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, en az 30 SPF içeren güneş kremlerini 2-3 saatte bir yenilemek gerektiğini ifade etti.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri
BHK’nın tanısı, dermatologların gerçekleştirdiği dermatoskopik muayene ve deri biyopsisi ile konuluyor. Tedavi sürecinde ise cerrahi yöntemlerin yanı sıra kriyoterapi, radyoterapi, elektrokoter, kemoterapi ve lokalize krem uygulamaları gibi farklı seçenekler tercih edilebiliyor.

Cildinizde yaz ışıltısı için 7 altın öneri

Kronik uykusuzluk, öğrenmeyi zorlaştırıp hafıza sorunlarına yol açabilir. Derin ve
Sıradaki Haber Kronik Uykusuzluk Hafızayı Zayıflatıyor, Öğrenmeyi Güçleştiriyor!